Surkål, sauerkraut, eller den asiatiska kimchin är så gott och vi äter det till de flesta av våra måltider. Lillgrabbens favorit är den med fänkålsfrön som gör att det smakar lakrits.
Sauerkraut är främst baserat på någon av de olika kålssorterna vitkål, rödkål, spetskål, eller kinakål (ibland rotsaker t. ex. morot och rättika) som fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier.
För att boosta bakteriekulturen använder vi ibland 1 kapsel av “Thorne Research” probiotika till en 4L burk, plus det sista som blir kvar i föregående batch som läggs ner i den nya.
Bra bakterier för magen är superviktigt så att rätt tarmflora skapas och bygger ett starkt immunförsvaret. De som annars brukar vara känsliga för rå kål och rotsaker brukar klara av fermenterade grönsaker alldeles utmärkt. Även små barn kan äta mjölksyrade grönsaker, och man kan mixa till smått om de inte tuggar så bra.
Lunchtallriken nedan, sauerkraut med fänkålsfrön, sesamfrön på kokt vitlöks-råris, aktiverade pumpafrön, paprika och gurkbitar, ruccola (alla gröna blad funkar), rivna morötter med dill och marockansk krydda. Ringla över olivolja och krydda med Herbamare örtsalt så har du en kanongod enkel måltid.
Vad Behöver du?
- 2 st kålhuvuden.
- Stor bunke,
- salt
- slev/stav,
- Kryddor efter behag: typ fänkål, kummin coriander frön.
- VALFRITT ATT BOOSTA: bakteriekulturer från tidigare surkålsbatch eller kapsel.
Gör din egen Sauerkraut/Surkål så här:
1. Skär röd/vitkål i strimlor eller bitar. Vi gillar när det är lite större bitar.
2. Lägg kålen i en bunke och salta lite lätt, massera kålen med händerna, tills den mjuknar och vätska sig något.
3. Tryck och pressa ner kålen så hårt du bara kan för hand (eller med trubbigt trä/plastverktyg) i en stor glasburk. Öppna en probiotika kapsel och strö ner lite allt eftersom. Krydda med t ex hela fänkål, kummin och/eller koriander frön, lägg i fröna lite allt eftersom. Det går åt ganska mycket, och varje frö kommer skapa en smakexplotion i munnen när de är klara att ätas. Slå ner kålen så att burken blir så full som möjligt.
4. När burken typ är fylld med kål, häll i vatten så det nästan täcks, lägg ett eller flera kålblad som översta lagret.
5. Förslut locket och ställ på en tallrik (som agerar bricka när den börjar prutt-fermentera)
6. Öppna då och då för att släppa lite på trycket som skapas, då det också kan rinna ut vätska, så låt stå på tallrik eller dylikt. Normal ska det bildas små bubblor och se “levande ut” och vara full aktivitet där inne, då vet man att den har kickat igång.
7. Den är klar efter ca 1 vecka, men kan gott och väl stå längre.
8. När den är klar, öppna locket och ta bort de stora kålbladen på toppen och ev lite av översta lagret. Förvara sedan i kylen.
Lämna ett svar