Kan man bli av med candida genom att förändra sin kost? Svaret är JA!
För ett tag sedan körde jag en hyffsat strikt 3 månaders anti-candida kur för att uppdatera kroppen och hitta recept som man kan vara sugen på under den ofta stora kostomställningen.
Men mycket gjorde jag det för att lättare kunna skapa smakrika mat och dessertrecept som jag delar till mina klienter. Anti-candida kosten bestod till huvudsakligen utav råkost med en kokt ingrediens per dag.
Det generella är att man vill svälta den svamp som mer eller mindre grott fast på insidan av våra kroppar. Detta innebär att man utesluter det som svampen livnär sig på, alltså det mesta som bryts ner till enkelt socker. Vilket kan vara lättare sagt än gjort när smaklökar och cellminnen saknar ditt gamla kostmönster, vikket medför en och annan cravings.
Så jag tänkte kort och gott gå igenom vad man bör utesluta från sin kost om man har candida och svampinfektion i kroppen.
1.) Vid candida måste man utesluta allt vad socker heter, dvs vitt, brunt och råsocker, kokossocker, yacon sirap, lucuma, honung, dadlar, malt/rissirap, agave, laktos, sukros, och fruktos. Scanna och läs av varenda lite innehållsförteckning, sockret gömmer sig lite här och var, i soltorkade tomatburken, pestoburken, knäckebröd, muslin, färdiga soppor osv.
2.) Bort med mejeriprodukter, även laktosfria, samt yoghurt med bakteriekultur. Havremjölk oxo.
3.) Och bort med frukt, varken färsk, torkad eller fruktjuice är tillåtet. Vid mildare symptom på candida kan man ibland ta lite öppne, vissa har rapporterat klara av ett halv äpple om dagen i grönsmoothien/juicen (…för er som inkluderar mkt frukt i er kost finns här ett längre inlägg som ni behöver läsa)
4.) Inte heller grönsaker med mycket socker i, t ex potatis, sötpotatis, morot, rödbetor och ärtor.
5.) Man bör även undvika cashewnötter och jordnötter då dessa två nötter innehåller stora halter av mykotoxiner som göder candidan.
6.) Om man äter fisk och griskött bör man upphöra med dessa. Vegankost är att föredra.
7.) Även bort med sånt innehållande jäst samt jästa produkter, t ex öl, vin, sojasås.
8.) Man bör även undvika gluten och majsprodukter för att bli av med candida.
”One’s diet creates an acid situation which activates a fermentation process in the body which then creates bacteria, fungus and mold that actually grow out of our own tissues. That’s why we have such an epidemic of candida today.” – Dr. Gabriel Cousens M.D
Vad kan man äta för att bli av med candida?
Men jisses kanske ni tänker, finns det något kvar att leva på??? Ja visst, det finns hur mkt som helst att äta
Jag blev själv förvånad, och ska jag vara helt ärligt gick det hur smidigt som helst att komma på mat och fika under dessa tre månader, visst, nu körde jag en halv strikt kur med ett glas vin då och då, jag åt bär, lite äpplen, och till och med en och annan salmiak glass (med glukossirap, grädde och annat skit i). León åt nästintill samma kost som jag med undantag från massa vattenmelon och färsk potatis/sötpotatis. Samt steget för mig som redan åt hög andel raw food var såklart betydligt mindre till skillnad från en vegan/vegetarian/allkostätare, vi alla har olika utgångslägen och behov samt cravings.
En bra anti-candida kost är mycket alkalisk och verkar basgörande för kroppens Ph-värde. Vid kraftiga symtom på candida så bör man köra några riktigt strikta veckor, ibland upp till 3 månader, för att sedan gå över till en mindre strikt som kanske innefattar bär.. Det råder delade meningar om vad man kan äta vid candida, Gabriel Cousens M.D. är superstrikt medans en homeopat/näringsterapeut inte är lika strikt och säger okej till bär som är låg glykemiska. Jag tänkte dela med mig utav de kostråd som jag samlat ihop främst med Gabriel Cousens rekommendationer och med hjälp av en svensk homeopat.
1.) Först och främst bör man frossa i gröna blad som är det mest alkaliska vi kan få tag på i naturen. Så kör igång med grönjuicer och grönsmoothies. Vi snackar grönkål, spenat, mangold, ruccola, roman, maché, och vilda växter som maskros, nässla osv.
2.) Sen finns ju alla fantastiska färska örter En liten chimichurri dressing kanske? Örtteér är oxo väldigt gott och välgörande.
3.) Börja grodda eller köp färdigt, mungbönor, linser, alfalfa, solrosskott, broccoligroddar osv.
4.) Bra fetter är rå kallpressad kokosolja med anti-bakteriella och anti-svamp egenskaper. Även andra kallpressade oljor såsom oliv-, sesam-, pumpa-, linfrö- och mandelolja.
5.) Nötter och frön ger bra fett och mättande protein, t ex mandel, macadamia, hasselnöt, paranöt, valnöt, kokosnöt, linfrö, pumpa- och solfrosfrön, hampafrön. Kom ihåg att aktivera dem genom blötläggning annars fungerar de inte alkaliskt utan istället försurande.
6.) Kokt quinoa (även groddad), amaranth, hirs och råris är helt okej att äta, även bovete som är naturligt glutenfritt.
7.) Den som har turen att bo i Stockholm kan köpa, hör och häpna nu: Ekologiskt, veganskt, gluten-, socker, och jästfritt bröd på Sattva Bageriet i Gamla stan, finns även ett litet café i början av Fleminggatan. Vissa hälsokostbutiker säljer även detta bröd, t ex Lifeland på Nortullsgatan, Gryningen på Folkungagatan, Eko Wera på Odengatan, för att nämna några. Brödet är gjort på bovete och rismjöl, och jag är 99% säker att det inte innehåller jäst, blir lite fundersam nu i skrivandets stund, det var ett tag sedan jag kika på innehålls förteckningen nämligen. Detta bröd har varit enda alternativet för mig och León nu i sommar när vi inte hade torkugnen som istället befann sig i Peru med Chris, annars gör vi alltid eget raw food bröd.
8.) Icke söta grönsaker som te x sparris, avokado, broccoli, brysselkål, kål i olika former, blomkål, selleri, gurka, aubergine, endive, vitlök, lök, rädisa, tomat, zucchini, röd paprika, opastöriserade oliver m fl.
9.) Godkända sötningsmedel, är stevia, grön eller på droppar eller björksocker.
10.) Jag åt som tidigare nämnt bär, typ hallon, jordgubbar och blåbär, men även mindre mängd gojis, mullbär och inca bär. Kör man en strikt kur, undvik bär första veckorna.
11.) Sen underlättar det ordentligt om man ta probiotika i någon form. Bästa är hemmagjorda mjölksyrade grönsaker, fermenterade under kontrollerade former, innehåller bra bakterieflora. Lita inte på köpevarianten av mjölksyrat.
12.) Ett annat bra tips är att dricka kolloidalt silver som i sig är svamp-, bakterie- och parasitdödande.
Lämna ett svar